Spin-off, hem dizi ve filmler için hem de oyunlar için sık sık duyduğumuz bir terimdir. Peki son zamanlarda popülerleşmeye başlayan spin-off nedir, hangi yapımlar için kullanılır?
Öncelikle spin-off, Türkçe’ye çevrildiğinde “yan yapım”, “yan hikâye”, “uyarlama” gibi düşünülebilir. Uzun olarak açıklamamız gerekirse bir yapımın ana konusunu temel alan ama yeni bir anlatının ve bakış açısının hakim olduğu yapımlara spin-off denilir. Bu yapımlarda ana seride karşılaşmadığımız ve o oyuna özel karakterlerle tanışır, yeni mekanlar keşfeder ve bildiğimiz hikâyelere farklı bir gözden bakarız. Bir nevi hikâye dallanıp budaklanır ve bir devam oyunundan farklı olarak spin-off’lar, ana hikâyenin gidişatından bağımsız olarak geliştirilebilir.
Gelin örneklerle beraber “spin-off nedir?” sorusunu daha somut ve kapsamlı bir şekilde cevaplayalım!
İçindekiler
Spin-Off Nedir?
Spin-off kavramını anlamak için üçüncü oyunun sönük başarısının ardından Obsidian Entertainment’ın geliştirici koltuğuna oturarak kaderini değiştirdiği Fallout serisine bakabiliriz. Çoğu oyuncu ve eleştirmen tarafından serinin en iyi oyunu olarak adlandırılan Fallout: New Vegas aslında bir spin-off’tur.
New Vegas, serinin diğer oyunlarına kıyasla yer altındaki güvenli Vault’tan çıkmak zorunda kalarak bilinmez bir maceraya atılan saf bir karakter yerine, yıllardır Wasteland’in çorak topraklarında tehlikeli görevler yaparak hayatını sürdüren bir kuryeyi konu alır. Fallout evreni üzerine kurulmuş bu hikâyede diğer oyunlara bol bol göndermelerde de bulunulur ama New Vegas, keskin mizahı, unutulmaz NPC‘leri ve sürükleyici hikâye anlatımıyla eşsiz bir deneyim sunar.
Örnek olarak Fallout 3’te karakterimiz, Vault 101’den kaçan babasının peşine düşer ve Vault-Tec hakkında karanlık sırları ortaya çıkarır. New Vegas’ta ise serinin ana kötüleri olarak değerlendirebileceğimiz Vault-Tec, oyunun konusunun bir kısmını oluşturur ve merkezinde değildir. Wasteland’in farklı oluşumlarını etraflıca tanımak, yararımıza ve zararımıza ilişkiler kurmak ve verdiğimiz kararlarla Wasteland’deki güç dengeleri değiştirmek bizim elimizdedir.
New Vegas’ta verdiğiniz kararlar bir topluluğu size düşman ederek başınıza suikastçıların dadanmasına sebep olabilir, yetenek ağacından seçtiğimiz yeni özellikler klasikleşmiş görevleri tamamlamanın önceki oyunlarda hiç görmediğimiz yollarını bize açabilir. Oldukça detaylı ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunan bu oyun, Fallout serisini bambaşka bir bakış açısıyla sunarak tarihteki en başarılı spin-off’lardan biri ünvanını hak etmiştir.
En Popüler Spin-Off Örnekleri Nelerdir?
Peki New Vegas’tan başka spin-off örnekleri nelerdir? Sizi şaşırtabilecek isimlerden oluşan bir liste hazırladık!
The Sims Serisi
Will Wright ve Jeff Braun 1987 yılında Maxis isimli bağımsız stüdyolarını kurduklarında çıkış oyunları, SimCity isimli bir şehir kurma oyunuydu. Stüdyo, simülasyon türündeki koleksiyonunu genişletmeye devam ederken 2000 yılında, sanal bir bebek evine benzettikleri orijinal The Sims’i yayınladılar. Amerikan toplumunun tüketim kültürüyle dalga geçen bu esprili oyun, kısa sürede dünyayı kasıp kavuran bir seriye dönüştü. Oyun serisinin, sonradan My Sims ve The Sims Medieval isimli kendi spin-off’ları da yayınlandı.
Mario Kart Serisi
Mario Kart, klasik Mario platform oyununu yarış pistine taşır. Aynı karakterlere sahip olan oyun, oyunculara tamamen farklı bir bağlamda ve eşsiz bir oynanış sunar. Nintendo’nun en büyük yapımlarından biri haline gelen seri, spin-off türünün sevilen karakterleri yeni türlere taşıyarak stüdyolara nasıl başarı getirdiğini de kanıtlıyor.
Portal Serisi
Portal, Half-Life‘ın fütüristik evrenini devam ettirirken RPG türünü iki kişilik bir bulmaca oyununa uyarlamıştır. Ana oyunun aksine aksiyon dolu çatışmalara girmek yerine arkadaşınızla seviyeleri geçmek için kafa yorar, yakın gelecekte teknolojinin nasıl bizi zora sokacağını farklı bir perspektiften deneyimlersiniz.
Persona Serisi
Persona serisi, kıyamet sonrası bir evrende geçen ve karanlık temaların hakim olduğu Shin Megami Tensei RPG serisini temel alır. Her iki seride de yüzleşmemiz gereken tanrılar ve iblisler vardır fakat SMT’de ana karakterimiz sessizdir, zaman yönetimiyle uğraşmamıza gerek kalmaz ve zorlu zindan savaşlarına gireriz. Persona ise modern Tokyo’da liseli karakterleri ve diyalog temelli oynanışı merkezine alan bir oyundur. Özet olarak aynı evrenin havasını soluduğunuzu hissedersiniz ama temalar oldukça farklıdır.
Resident Evil Revelations
Revelations, oyuncuları Resident Evil 4′ün geçtiği korkunç köyden kurtararak farklı bir cehenneme sürükler. Jill Valentine ve Chris Redfield ikilisinin geri döndüğü oyunda macera denizlere taşınır, Umbrella’ya karşı mücadelemize bir ara vererek bu sefer okyanusları virüsle zehirlemeye çalışan II Veltro biyoterör örgütüne karşı savaşırız. Serinin klostrofobik teması bir hayalet geminin içinde devam ettirilirken oynanışta odak, yüksek tempolu çatışmalardan keşif ve erzak yönetimiyle hayatta kalmaya çevrilmiştir.
Forza Horizon Serisi
Horizon, Forza Motorsport ile aynı temaya sahip olmasına rağmen sunduğu araba yarışları, gerçekçi olmaya değil eğlenceli olmaya odaklanır. Motorsport oynarken gerçeğine yakın ve tutarlı maçlara girerken Horizon’da nefes kesici açık dünya haritasını keşfetme şansı bulursunuz. Yani her ne kadar ortada bir hikâye bulunmasa da oynanışın yeni bir yaklaşımla ele alınması, Horizon’ı da bir spin-off yapıyor.
Tales from Borderlands
Borderlands serisini Telltale Games stiliyle harmanlayan Tales from Borderlands, hikâye odaklı bir oynanış sunar. Her ne kadar burada da serinin çılgın aksiyonunu deneyimlesek de keşif ve nişancı odaklı tür, yerini diyalog seçimleri ve verdiğimiz kararlara bırakır. Bununla beraber zamanlama olarak ikinci ve üçüncü oyunun arasında geçen yapımda, yeni karakterler Rhys ile Fiona ile tanışırız. Birinci şahıstan oynadığımız sessiz karakterimizin yerini, Pandora ve Helios gezegenlerinin sakinleri alarak tamamen bizim şekillendirdiğimiz bir hikâye sunar.
Apex Legends
Apex Legends, geliştirici Respawn Entertainment’ın önce Titanfall 3 olarak planladığı, sonrasında bir spin-off’a çevirdiği çok oyunculu bir oyun olarak biliniyor. Titanfall’dan çok daha büyük bir kitleye ulaşmayı başaran çevrimiçi nişancı oyunu, Titanfall’un hızlı çatışmalarını, duvarlardan koşma yeteneklerini ve gelişimiş meka teknolojisini yeniden yorumluyor. Sevdiğiniz bilim kurgu evrenini eşsiz yeteneklere ve geçmişlere sahip karakterlerle, yeni rekabetçi bir oynanışla ve yeni bir pencereden görüyorsunuz.
En güncel oyun haberleri için Instagram, Twitter ve Google Haberler üzerinden Oyun Dijital’i takip edebilirsiniz. Ayrıca, fikirlerinizi yorumlar kısmından diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz.