Remake, remaster ve reboot, Türkçe’ye çevrildiğinde “bir eseri yeniden değerlendirme” anlamı çıktığı için genelde karıştırılan kelimelerdir. Fakat bu üç terim de eserin yeniden gözden geçirilmesini farklı şekillerini bize anlatır. Peki remake, remaster ve reboot ne demek? Eski oyun isimlerinin sonunda görmeye alıştığımız bu kelimeler neden son zamanda daha popüler oldu? Bu makalede, üç sözcüğün de benzer ama farklı anlamlarını inceleyecek ve oyun stüdyolarının neden bu trendi takip ettiğinin üzerinde duracağız.
İçindekiler
Remake, Remaster ve Reboot Ne Demek?
Remake Nedir
Remake, Türkçe’ye “yeniden yapım” olarak çevrilebilir. Remake’i yapılan oyunlar, güncel teknolojiler ile geliştirilir ve günümüz oyuncularının da oynamak isteyeceği bir standarda getirilir. Oyunun hikâyesi ve atmosferine sadık kalınırken grafikler ve oynanış mekanikleri, remake’in yapıldığı yıla göre yenilenir. Son dönemde çıkmış ve başarılı olmuş remake örneklerinden biri ise Silent Hill 2‘dur. 2001 yılında PlayStation 2’ye özel çıkan oyun, geçtiğimiz Ekim ayında Unreal Engine 5 ile geliştirilen remake versiyonuyla Steam’de yayınlanmıştı.
Remaster Nedir?
Remaster, “yeniden düzenleme” anlamına gelir. Oyunun grafikleri ve ses kalitesi geliştirirken oynanış performansı da iyileşir. Çözünürlüğün yükseltilmesi, dokuların ve ışıklandırmanın yenilenmesiyle oyun daha gerçekçi ve akıcı bir görüntüye kavuşur. Remake’ten farkı, oyunun sıfırdan tasarlanmak yerine var olan versiyonunun geliştirilmesidir, üzerine bir cila atılmış gibi de düşünebiliriz. Örneğin PlayStation 3 için 2013 yılında yayınlanmış The Last of Us, 2014 yılında PlayStation 4 için Remastered versiyonu ile piyasaya sürülmüştür. 2022 yılında da remake’i çıkan oyunun üç farklı hâlini aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.
Reboot Nedir?
Reboot, “yeniden başlatma” olarak çevirebileceğimiz, dizi sektöründe de önümüze çıkan bir terimdir. Reboot’u yapılan oyunların sahip olduğu temalar korunurken oynandığı evren, hikâyesi ve karakterleri değişikliklerden geçirilebilir. Oyuna yeni bir yorum katan reboot’lar, sevdiğimiz atmosferleri farklı bakış açılarından görmemizi sağlar. Son zamanlarda çıkan reboot’lara örnek olarak The Game Awards 2024’te Yılın Oyunu dâhil birçok kategoriye aday gösterilen Final Fantasy 7 Rebirth‘ü verebiliriz. 1997 çıkışlı nostaljik oyunu yeni karakter hikâyeleri ve evren bilgileriyle zenginleştiren bu reboot, oyunu alternatif zaman dilimlerinde deneyimlememizi sağlıyor.
Remake, Remaster ve Reboot Neden Bu Kadar Popüler?
Artık sonlarına geldiğimiz 2024, bu üç terimi çok kez duyduğumuz bir yıl oldu. Hatırlayacak olursanız The Game Awards, bazı oyunculardan tepki toplayan bir kararla DLC, remake ve remaster’ları da artık kategorilerinde aday olarak göreceğimizi açıklamıştı. Pazartesi yapılan sunumda gerçekten de aday olduklarını gördüğümüz bu oyunlar, çeşitli nedenlerden dolayı tekrardan hayatımıza giriş yaptılar.
Bu nedenlerden belki de en güçlüsü, oyun stüdyolarının eski oyunlarına sadık oyunculara nostaljiyle yaklaşarak beraber büyüdükleri oyunları tekrardan sunmak. Teknoloji çağının içine doğmuş yeni nesillerin de onlara hitap edecek güncel grafiklerle ilgisini çekmek isteyen stüdyolar, klasik yapımlarının hâlâ yeni bir hayran kitlesi oluşturabileceğinin de farkında.
Ayrıca online oyunlar Overwatch ve Fortnite’ta da gördüğümüz üzere oyunların ilk versiyonlarını yeniden erişilebilir kılan Classic ve OG modları, ilk çıktıkları zamanın heyecanını da canlandırıyor. Önceki haberlerimizde de bahsettiğimiz üzere Fortnite, OG modunu yayınladığı sezonda en büyük gününe imza atmıştı. Bakalım daha hangi oyunlar, ilk versiyonlarını değerlendirerek bizi yeni bir günde eskilere götürecek?
En güncel oyun haberleri için Instagram, Twitter ve Google Haberler üzerinden Oyun Dijital’i takip edebilirsiniz. Ayrıca, fikirlerinizi yorumlar kısmından diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz.