Oyun tutkunuzu kariyerinize dönüştürün, Oyun Dijital ekibinde yerinizi almak buraya tıklayın!
Görsel 1: Oyunlardaki Nemesis Sistemi Nedir? - Rehber - Oyun Dijital Görsel 2: Oyunlardaki Nemesis Sistemi Nedir? - Rehber - Oyun Dijital

Oyunlardaki Nemesis Sistemi Nedir?

Warner Bros. oyunlarından bahsedilirken sıkça duyduğumuz “Nemesis Sistemi” nedir, oyunlara nasıl etki eder?

Oyunlardaki bazı küçük detaylar, oyunların dünyasını hızlıca çok daha sürükleyici bir hale getirebiliyor. Bunlardan biri de Nemesis Sistemi olarak bilinen ve oyuncuların düşmanlarıyla dinamik bir şekilde etkileşime girmesine olanak tanıyan bir sistem.

Peki bu sistem tam olarak nedir ve oyun deneyimini nasıl etkiler? Daha da önemlisi, neden daha fazla oyun bu sistemden faydalanmıyor? Bu yazımızda sorularınızı örneklerle cevaplıyoruz.

Görsel 3: Oyunlardaki Nemesis Sistemi Nedir? - Rehber - Oyun Dijital

Nemesis Sistemi Nedir?

Nemesis Sistemi, ilk olarak Middle-earth: Shadow of Mordor (2014) oyununda karşımıza çıkan ve daha sonra devam oyunu Shadow of War ile geliştirilen bir yapay zeka mekaniğidir. Bu sistem, oyuncunun düşmanlarıyla etkileşim kurmasını ve bu düşmanların oyuncunun eylemlerine göre değişmesini sağlar.

Örneğin oyun içindeki bir ork sizi alt etmeyi başarırsa sadece bir “rastgele düşman” olarak kalmaz. Düşmanlar arasında bir rütbe sistemi vardır. Yenemediğiniz ork rütbe atlayarak diğer orklar arasında bir lider haline gelebilir. Eğer bir ork lideri öldürülürse yerine başka biri geçer ve dünyadaki güç dengesi değişir.

Tüm bunların sonucunda aynı düşmanla yeniden yüz yüze geldiğinizde özel diyaloglar duyabilirsiniz. Ayrıca bu sayede oyunlar çok daha özel deneyimler haline gelir.

Görsel 4: Oyunlardaki Nemesis Sistemi Nedir? - Rehber - Oyun Dijital

Nemesis Sistemi, oyun dünyasını daha canlı ve etkileşime açık bir hale getirir. Statik ve tekrarlayan düşman tasarımlarının aksine, her oyuncunun deneyimini gerçekten de kendisine özel kılmasını sağlar.

Örneğin Shadow of Mordor oynarken bir ork savaşçısını birkaç kez yaralayıp kaçmasına sebep olduysanız, o ork sonraki karşılaşmada yaralı bir şekilde geri dönebilir. Ya da bir düşmanı savaş esnasında yaktıysanız bir sonraki karşılaşmanızda yüzü yanmış ve intikam hırsıyla dolu olabilir. Tüm bunlar, yukarıda da belirttiğimiz üzere, özel diyaloglarla desteklenebilir.

Bu dinamik oynanış sayesinde oyuncuların kendilerini gerçekten bir savaş alanında gibi hissetmesi hedeflenir. Mücadeleler, yalnızca bir dövüş olmaktan çıkıp geçmişi olan kişisel bir hikayeye dönüşmeyi başarır.

Görsel 5: Oyunlardaki Nemesis Sistemi Nedir? - Rehber - Oyun Dijital

Nemesis Sistemi Neden Daha Fazla Oyunda Yok?

Nemesis Sistemi oldukça yenilikçi bir mekanik olmasına rağmen, bugüne kadar çok az oyunda kullanıldı. Bunun en büyük sebebiyse Warner Bros.’un bu sistemi patentlemiş olması. 2036’ya kadar geçerli olan bu patent nedeniyle diğer oyun şirketleri benzer mekanikleri doğrudan kullanamıyor. Bu durum, Nemesis Sistemi’nin yaygınlaşmasını büyük ölçüde engelliyor.

Şu ana kadar Nemesis Sistemi’ni kullanan oyunlar da bu nedenle yalnızca Warner Bros oyunları. Hatta Wonder Woman oyunu da bu sistemi kullanacaktı fakat o da iptal edildiği için bir süre daha bu sistemi kullanan güncel oyunlardan mahrum kalacağız gibi gözüküyor.

Görsel 6: Oyunlardaki Nemesis Sistemi Nedir? - Rehber - Oyun Dijital

Ancak bu sistemden ilham alan bazı oyunlar mevcut. Örneğin Assassin’s Creed Odyssey, belirli düşmanların oyuncuyu tanıdığı bir “Mercenary” sistemine sahip. XCOM 2: War of the Chosen ise belirli düşmanların oyuncuya karşı özel taktikler geliştirdiği bir mekanik ile karşımıza çıkıyor.

Nemesis Sistemi, oyun dünyasında daha dinamik ve kişisel deneyimler yaratmak için büyük bir potansiyele sahip. Oyuncunun eylemlerine göre gelişen düşmanlar, oyunları daha sürükleyici ve tekrar oynanabilir hale getiriyor.

Eğer bu sistemin başka oyunlara da yayılmasına izin verilirse gelecekte daha birçok yapımda düşmanlarla gerçekten özel bir bağ kurduğumuz oyun deneyimleri yaşayabiliriz. Nemesis Sistemi, diğer oyun geliştiricileri tarafından geliştirilebilir ve bunun sonucunda da ilginç mekaniklere imza atılabilir.

Warner Bros patentten vazgeçecek mi, bilmiyoruz. Fakat şu an 2036 yılına kadar hiçbir oyunda bu sistemi göremeyeceğiz gibi duruyor.

En güncel oyun haberleri için Instagram, Twitter ve Google Haberler üzerinden Oyun Dijital’i takip edebilirsiniz. Ayrıca, fikirlerinizi yorumlar kısmından diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz.

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
View all comments