Hitman 3 oyuna Freelancer modunun eklenmesiyle birlikte Hitman: World of Assassination adını aldı. Aslında, yeni gelen Freelancer modunu roguelike konseptinde yeni bir oyun olarak da yorumlayabiliriz.
Bahsettiğimiz gibi Hitman Freelancer oyuna roguelike oyun mekaniğini getiriyor. Zaman zaman can sıkmayı başarsa da gerçekten sıkıcı olmadığını söyleyebiliriz. Görevlerdeki temel amaç tüm çete üyelerini tespit edip sonunda da “boss fight” diyebileceğimiz bir suikast ile çete liderini temizlemek.
Her başarılı görevin sonunda modun, Merces olarak bilinen para biriminden kazanmanızı sağlıyor. Neredeyse çıplak olarak başladığınız oyunda kazandığınız bu Merces’ler ile silahlar ve araçlar almanızı sağlıyor.
Kısaca bahsetmek gerekirse oyuna dediğimiz gibi neredeyse çıplak olarak başlıyorsunuz. Diğer oyun modlarında olduğu gibi teçhizat ile başlamak yerine haritada bulmanız veya zar zor kazandığınız Merces’ler ile tedarikçilerinizden keskin nişancı tüfekleri, tabancalar veya hafif makineliler satın almanız gerekiyor.
Bununla birlikte dikkat etmeniz gereken bir konu daha var, eğer görevlerde başarısız olursanız (hedefin kaçması veya ölmesi nedeniyle) kazandığınız Merces’lerinizin bir kısmıyla birlikte üzerinizdeki teçhizatı da kaybedersiniz.
Oldukça basit gibi görünse de roguelike mekaniklerinden alışa geldiğimiz şekilde risk ve ödül yaklaşımını dengelemeniz gereken bir test haline geliyor. Her görevde farklı gereksinimlere göre uygun teçhizatı seçmeniz gerekiyor.
Görevlerin her birini tamamladığınızda üç rastgele “Freelancer Aracı”ndan biriyle ödüllendiriliyorsunuz. Ayrıca çete lideri suikastını başarıyla tamamlarsanız kalıcı olarak kullanabileceğiniz rastgele bir silahla ödüllendiriliyorsunuz (tabii ki bir görevde başarısız olup kaybedene kadar).
Bu konuda bahsetmeyi ihmal ettiğim bir husus daha var ki bu, oyunun sunacağı en kötü cezalardan biri olabilir. Eğer başarısız olursanız, tüm eşyalarınız ile birlikte ilerlemenizi de kaybedecek ve sıfırdan başlamak zorunda kalacaksınız.
Bu olayı yaşamanın iki yolu var. Birincisi, bir görev sırasında ölürseniz veya hedef kaçarsa gerçekleşiyor. İkincisi ise Yüksek Alarm aşamasındaki bir görevde başarısız olursanız gerçekleşir. Bir görevde başarısız olduğunuzda, çete yüksek alarm durumuna geçecek ve oyun daha zor hale gelecek.
Ancak durumun yüksek alarm durumuna gelmesi için illaki başarısız olmanız gerekmiyor. Çeşitli görevlerde ilerledikçe her aşama daha da zorlaşacaktır. Bununla birlikte, bu sorunu da telafi etmek için kazandığınız Merces de artıyor.
Tüm bunların yanı sıra, bir görev seçtiğinizde ortaya çıkan ek hedeflerin sizin için yeterli olmadığını varsayalım. Bu durumda, Freelancer Modunun Prestij Hedefleri ile kendinize meydan okuyabilirsiniz, bu da size büyük bir ödeme ile ödüllen üç farklı görevden birini seçmenize olanak sağlıyor. Bu ek görevleri tamamlamak isteğe bağlı olsa da yine de denenebilir.
Daha fazla seviye kazandıkça güvenli evinizi genişletebiliyorsunuz. Burada lafı dolandırmayacağım; bu kesinlikle tüm Freelancer deneyiminin en iyi kısmıdır, çünkü 47’nin balık tutmak veya bahçesini korumak gibi çeşitli diğer aktiviteleri yaparken yaşadığı güzel evin manzarasını seyredebilirsiniz.
Güvenli ev başlı başına keşfedilmesi eğlenceli bir alan. Özellikle de 47 bu aktiviteleri yaparken yalnızlık hissine kapılıyorsunuz. Diana Burnwood ona eşlik ederken, sesini yalnızca size bir görev brifingi verdiğinde duyabilirsiniz. Artık uğruna çalışacağı bir organizasyon ya da kardeşlerinden biriyle ilgili bir komplo yok. Bu sefer her şey 47 ve onun suikast dünyasındaki kendi hikâyesiyle ilgili.
Şimdiye kadar söylediklerimden yola çıkarak, bu modun World of Assassination’ın sınırlarını genişletmek için mükemmel bir yol olduğunu söylemeye hazır olduğumu düşünebilirsiniz. Ne yazık ki, Freelancer Modu, oyunun en deneyimli oyuncularından bazılarını bile oyundan soğutabilecek sayısız hataya sahip. Zaman zaman bu oyun modunun piyasaya sürülmeden önce test edilip edilmediğini bile sorguladım.
Basit şeylerle başlayalım; bu oyun modu oyunun daha önce hiç zorlanmadığı alanlarda FPS drop ve takılmalardan, NPC’lerin havada yürüme yeteneği kazanmasına ve genel olarak oyunun kararlılığını etkileyen hatalarla dolu.
Doğma noktalarına da hiç girmeyeyim. Freelancer modu, bir göreve her başladığınızda rastgele bir doğma noktası seçer. Bu noktalar bazen ilk doğma noktası olabiliyor ve normalde oyundaki herhangi bir görevde yaptığınız gibi görevinize başlamanıza izin veriyor ya da bir grup çete üyesi tarafından kuşatıldığınız bir doğma noktasına yerleştirilebiliyorsunuz, bu da sizi görevinizi yapmaya başlamadan önce önemli bir tehditle savaşmak zorunda bırakıyor.
En güncel oyun haberleri için Instagram, Twitter ve Google Haberler üzerinden Oyun Dijital’i takip edebilirsiniz. Ayrıca, fikirlerinizi yorumlar kısmından diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz.
Hitman Freelancer
Hitman Freelancer-
Eğlence Faktörü8/10 Çok İyiRoguelike türü oyunları seviyorsanız, bu seviyede zorlanmak sizi eğlendirecektir.
-
Bölüm Tasarımı7/10 İyiHitman serisinin klasiği olan kelebek etkisi bu modda da geçerli.
-
Kontrol ve Oynanış5/10 OrtalamaOyun süresince yaşanan sorunlar bir seviyeden sonra can sıkıcı hale gelebiliyor.
-
Grafikler8/10 Çok İyiGrafik seçeneklerinin çeşitliliği ve grafik kalitesi yeterli seviyede.
-
Ses ve Müzik8/10 Çok İyiOyun, gergin anlarda yeterli müzik desteğini sunuyor.
-
Optimizasyon3/10 Kötüİnceleme yaptığımız sırada oynanışı etkileyen anlık FPS düşüşleri yaşanıyor.
-
Tekrar Oynanabilirlik9/10 HarikaSuikastları nasıl yapacağınızı kendiniz seçtiğiniz ve öldükçe sıfırdan başladığınız için yeterince tekrar oynanabilir.
Artılar
- Sürükleyici ve büyük ölçüde tekrar oynanabilir bölümler
- Akıcı hareket, çapraz geçiş ve savaş
- Farklı silahlar ve taktiklerle denemeler yapmak eğlenceli ve tatmin edici
Eksiler
- Hardcore modu gerçek bir meydan okumadan çok daha zor
- Oynanışı etkileyebilecek düzeyde bir sürü hata
- Uzun yüklenme süreleri