NVIDIA’nın DLSS teknolojisi özellikle son günlerde sürekli olarak yeniden gündeme geliyor. Oyunlar sırasıyla DLSS desteklediğini açıklarken biz oyuncuların da aklında şu soru beliriyor: DLSS nedir ve ekran kartımız bunu destekleyebilir mi?
İşte biz de bu yazımızda bu teknolojiye ait tüm sorularınıza yanıt veriyoruz. DLSS, DLAA ve Frame Generation gibi kavramları açıklayarak FPS arttırmak için kullanmanız gereken bazı teknolojilerden bahsediyoruz.
Eğer sizin zihninizde de böyle soru işaretleri varsa DLSS rehberimizi okumaya devam edin!
İçindekiler
DLSS Rehberi
DLSS Nedir?
Açılımı Deep Learning Super Sampling olan DLSS, NVIDIA tarafından geliştirilen ve yapay zeka destekli görüntü iyileştirme teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde oyunlar önce düşük çözünürlükte işlenir, ardından yapay zeka kullanılarak daha yüksek çözünürlüklü hale getirilir. Böylece hem daha yüksek FPS elde edilir hem de görsel kalite büyük oranda korunur. DLSS’in temel amacı, oyuncuların güçlü grafikler gerektiren oyunlarda daha akıcı bir deneyim yaşamasını sağlamaktır.
DLSS Nasıl Kullanılır?
DLSS’i kullanmak için öncelikle uyumlu bir NVIDIA ekran kartına ve DLSS destekleyen bir oyuna sahip olmanız gerekir. DLSS teknolojisi, genellikle oyunun grafik ayarları kısmında yer alır. DLSS modu Performance, Balanced ve Quality gibi farklı seçeneklerle sunulur:
- Performance: FPS önceliklidir, görsel kalite biraz düşebilir.
- Quality: Görsel kalite ön plandadır, FPS artışı daha sınırlıdır.
- Balanced: İkisi arasında bir denge kurar.
DLSS’i aktif etmek için genellikle oyunun içinden ayarlara ilerler, grafik ayarları kısmından DLSS’i seçersiniz. Ancak elbette ki bu da oyundan oyuna değişebilir. Bazı oyunlar, daha güncel DLSS sürümlerini de destekleyerek Frame Generation gibi gelişmiş seçenekler sunabilir.
Frame Generation Nedir?
Frame Generation, yeni DLSS sürümlerinde yer alan ve yapay zeka destekli kare üretimi sağlayan teknolojiye verilen isimdir. Bu sistem, oyuncunun ekranında gördüğü karelerin yalnızca ekran kartı tarafından değil, aynı zamanda yapay zeka tarafından da oluşturulmasını sağlar. Yani GPU’nun hesaplamadığı ek kareler, NVIDIA’nın özel yapay zeka algoritmalarıyla “üretilir” ve araya eklenir. Bu kareleri genelde oyun oynarken fark etmezsiniz.
Üretilen yeni kareler sayesinde oyun akıcılaşır, FPS ciddi anlamda artar. Özellikle düşük donanımlara sahip sistemlerde oyun performansının artmasını sağlayan Frame Generation, bir oyundan ve ekran kartından alacağınız verimi maksimuma çıkarabilir.
DLAA Nedir? DLSS ile Farkı Nedir?
RTX 20 serisinden itibaren bütün ekran kartlarında bulunan DLAA teknolojisinin açılımı, Deep Learning Anti Aliasing‘dir. Bu teknolojiyle birlikte oyunda gördüğümüz her şeyin kenar hatları yapay zeka sayesinde tespit edilerek yumuşatılır. DLAA’nın çalışma prensibi DLSS gibi olmasa da ikisi de yapay zeka kullanarak görüntü kalitesini arttırmayı ve oyun deneyiminden daha fazla zevk almanızı sağlar.
DLSS ile FPS Arttırılabilir mi?
Evet. Zaten DLSS’in en büyük avantajı FPS arttırmasıdır. Özellikle yüksek çözünürlükte ve grafik açısından ağır oyunlarda DLSS, ekran kartının daha az yorulmasını sağlar. Örneğin, RTX 3070 gibi bir kart 1440p çözünürlükte DLSS ile 15-20 FPS daha fazla verebilir.
Hangi Ekran Kartlarında DLSS Var?
DLSS teknolojisi yalnızca NVIDIA’nın RTX serisi ekran kartlarında çalışır. Ayrıca DLSS 3 ve üzeri sürümler yalnızca RTX 40 serisi kartlarla çalışırken DLSS 5 ise yalnızca RTX 50 serisi kartlarda çalışır. Bu yeni versiyonlarda Frame Generation gibi ekstra özellikler de yer alır. Yani RTX 20 ve 30 ekran kartlarını kullananlar, DLSS’in Frame Generation özelliğinden yararlanamazlar.
DLSS Çözünürlüğü Düşürür mü?
Teknik olarak düşürse de oyuncu tarafında bu fark hissedilmez. DLSS, oyunu daha düşük çözünürlükte render eder (1080p gibi) ve ardından da görüntüyü daha yüksek çözünürlükte (1440p veya 4K gibi) gösterir. Bu işlem sırasında kalite kaybı minimum seviyede tutulur.
DLSS “çözünürlük düşürür mü” sorusunun cevabı bu yüzden hem evet hem hayırdır. Evet, çözünürlük düşer ama hayır, oyuncu bunu fark etmez. Özellikle Quality veya Balanced modlarında, çoğu oyuncu DLSS’in aktif olduğunu anlamaz bile.
En güncel oyun haberleri için Instagram, Twitter ve Google Haberler üzerinden Oyun Dijital’i takip edebilirsiniz. Ayrıca, fikirlerinizi yorumlar kısmından diğer okurlarımızla paylaşabilirsiniz.